Jonska Grupa Ostrva

Jonska grupa ostrva se nalazi u krajnjem zapadnom delu Grčke i mnoge ljude podsećana Italiju, a najspecifičnije ostrvo je Krf. Ovaj deo Grčke ima više padavina nego ostali delovi pa je vegetacija bujnija a horizonst zeleniji. Jonska ostrva su poznata po svojoj specifičnoj kuhinji, prelepim plažama. Ukoliko dolazite van Evropskog kontinenta i slećete u Atinu, nije lako pronaći prevoz do Krfa, jer nijedan trajekt koji napušta Pireje ne ide ka Krfu.

Najpoznatija ostrva Jonske Grupe ostrva su:

  • Krf
  • Itaki
  • Kefalonija
  • Kiterija
  • Lefkada
  • Paxos
  • Zakintos

Krf – Jonska Ostrva

Krf - Jonska Grupa Ostrva
Krf – Jonska Grupa Ostrva

Ostrvo Krf smešteno je u severozapadnom delu Grčke i jedno je od nazelenijih ostrva u Grčkoj. Razlog bujne vegetacije je klima koja ima najviše padavina na celoj Grčkoj teritoriji. Na samo nekoliko sati vožnje trajektom od Brindisi i Bari luka u Italiji predstavlja jednu od glavnih destiancija turista iz zapadne evrope. Obala ostrva je modernizovana i prilično urbana, dok u unutrašnjosti se mogu pronaći sela koja su ostala 100% autentična. Plaže su uglavnom kratke i šljunkovite na istočnoj strani ostrva koja se nalazi nasuprot Albanije, zapadna strana je nepristupačnija i ima mnoštvo visokih stena o koje se razbija Jonsko more. Na severo zapadnom kraju ostrva nalaze se 3 mala satelistka ostrva koja imaju prelepe peščane plaže.

Itaka – Jonska Ostrva

Itaka - Jonska Grupa Ostrva
Itaka – Jonska Grupa Ostrva

Itaka je jedno od najpoznatijih ostrva Jonske grupe Grčkih ostrva. One poznata po tome što je o njoj Homer pisao u svojoj Odiseji. Ostrvo je veoma stenovito, ima mnogo maslinjaka na ostrvu. Ostrvo je malo i veoma mirno pa predstavlja savršenu destinaciju za porodični odmor u Junu. Vati je glavni grad ostrva i nalazi se u severnom delu ostrva koji je najbolji deo ostrva za planinarenje, dok je južni deo ostrva poznat po prelepim plažama i izolovanim zalivima i velikim plažama.

Kefalonija – Jonska Ostrva

Kefalonija - Jonska Grupa Ostrva
Kefalonija – Jonska Grupa Ostrva

Kefaloniju najviše posećuju turisti iz Italije i Britanije, a ne mali udeo je i Amerikanaca Grčkog porekla koji provode svoje odmore na ovom ostrvu. Mnogo ljudi je emigriralo sa ostrva upravo u Ameriku nakon razornog zemljotresa 1953. Kao i ostala ostrva Jonske grupe Kefalonija ima bujnu zelenu vegetaciju i prelepe plaže. Na ostrvu se nalazi i selo Fiscardo koje je jedno od najlepđih u Grčkoj.

Kitira – Jonska Ostrva

Kitira - Jonska Grupa Ostrva
Kitira – Jonska Grupa Ostrva

Kitira je jedno odnajmanje poznatih ostrva Jonske grupe ostrva. Ostrvo nije popularno među strancima, već ovde vole da letuju bogati Atinjani. Nalazi se južno od Peloponeza. Prelepi ostrvski gradovi i plaže koje ostavljaju bez daha su karakteristika ovog ostrva. Smeštajni kapaciteti nisu ogromni pa ukoliko planirate da letujete na ovom ostrvu obavezno rezervišite smeštaj unapred.  

Lefkada – Jonska Ostrva

Lefkada - Jonska Grupa Ostrva
Lefkada – Jonska Grupa Ostrva

Lefkada je ostrvo do koga možete stići kolima, ler ga deli mali kanal od kopna. Okruženo je manjim ostrvima koja možete lako posetiti. Kada su u pitanju plaže možete birati između peščanih ili šljunkovitih plaža.

Paksos – Jonska Ostrva

Paksos- Jonska Grupa Ostrva
Paksos- Jonska Grupa Ostrva

Paksos (Paksi) je ostrvo kontrasta, istočna obalu čine prelepe plaže dok je zapadna obala ima visoke litice. Ostrvo nema mnogo turista kao susedni Krf, pa je savršeno mesto za porodični odmor.

Zakintos – Jonska Ostrva

Poznata plaža na Zakintosu, Navagio
Plaža ‘Navagio’, Zakintos

Zakintos je jedno od najpoznatijih ostrva koja čine Jonsku grupu ostrva. Sa ovog ostrva dolazi najpoznatija turistička slika Grčke sa Navagio plaže. Ovo ostrvo je i dom morskih kornjača Carreta-Carreta, a urbanizacija plaža je dovela ovu vrstu na sam rub istrebljenja. Tako da na ostrvu ima nekoliko NVO kojima možete donirati novac za očuvanje ove vrste. Provod je fenomelana a turistička infrastruktura je maksimalno razvijena pa vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Zakintos nije destiancija za porodicu ali ukoliko ste avanturista ili volite dobar noćni provod ovo ostrvo će vas oduševiti.