Epir

Epir – Svet Kristalno Plavih Plaža

Epir je svet kristalno plavih plaža, i obale obasjane suncem. Unutrašnji karakter regije je kreirala reka Pindos usecajući veoma duboke kanjone, koji na nekim mestima dostižu i više od 2.500m.

Sadržaj Turističkog Vodiča za Epir

Epir se nalazi u severo-zapadnom delu Grčke, ograničen je Jonskim morem i planinskim lancem Pindos. Cela regija je ispresecana planinama i rekama preko kojih možemo videti prelepe vijadukte. Idući od severa ka jugu, planinski lanci se završavaju plodnim dolinama. Klima je umerena, kontinentalnog karaktera, sa oštrim zimama, obilnim kišama.

Epir je regija centar alternativnog turizma. Netaknuti obronci Pindosa, sa netaknutim šumama, planinskim jezerima obezbeđuju fenomenalan užitak turistima koji planinare, skijaju ili vole brdski biciklizam. Dok reka Epir nudi nezaboravno iskustvo raftinga, kajaka i vožnje kanua.

Reka Aos koja se nalazi u ovoj regiji predstavlja jedno od najizazovnijih mesta za kajak. Dok reka Voidomatis prolazi kroz klisuru Vitkosa. Područje obiluje arheološkim nalazištima, dvorcima, manastirima, crkvama i radicionalnim selima.

Kratka Istorija Epira

Epir je regija koja obiluje arheološkim nalazištima. Prvi stanovnici ove regije bili su Pelazgi, a Homer u svojim spisima spominje Thesprotiani i Seli. Dok su kraljevi koji su vladali ovim regionom tvrdili da su potomci Ahila. Kasnije osvajanje Rimljana regija je podeljena na Stari i novi Epir. Zatim burna istorija Epira se nastavlja pa su se kao vladari menjali Goti, Huni, Bugarska plemena. Prva despotovina Epira nastala je u vreme Franaka, a Glavni grad je postao svetionik kulturnog i ekonomskog razvoja regije.

Nakon Turskih osvajanja, većina stanovnika se povlači u planinska sela jer su ona uživala autonomiju, pa su stanovnici Epira doneli ekonomski i kulturni preporod Grčke.

Međutim XX vek nije bio naklonjen razvoju ovog područja, i u toku Drugog svetskog rata preživljava ogromna razaranja. A kasnije je ovaj region zanemaren i od sopstvene vlade pa je tokom 70- tih godina većina sela ostala napuštena, a ona koja su se očuvala bila su ogledalo društvenog i kulturnog pada Grčke.

Šta trebate videti u regionu Epira?

Tokom 80-tih počinje procvat Epira. Pa stalnim ulaganjima u infrastrukturu i turizam vlada Grčke je dovela do procvata Zagorskog Okruga. Ova ulaganja koja su usledila su dovela do značajnog ulaganja u kulturno nasleđe pa su mnoga sela autentično obnovljena i predstvaljaju prave male bisere. Ovo je naročito izraženo u naseljima koja okružuju nacionalni park Zagori

Ioannina – Epir

Smeštena u blizini jezera Pamvotis, ispod planine Mitsikeli, Janina je jedan od drevnih grčkih gradova sa istorijom dužom od 1.000 godina. Predstavlja pravi bastion helenske kulture, trgovački centar regiona i predstavlja centar ove regije. Grad je isprepletan uskim ulicama, u kojima se može videti i duh islama, pa pored klasičnih muzeja možete naići i na džamije koje su preuređene kako bi postali spomenici.

Arta – Epir

Arta je bila prestonica kralja Pira, a ovom kralju smo upravo zaslužni za izreku Pirova pobeda.

Najpoznatija građevina u ovom gradu je crkva Parigoritissa koja je izgrađena u XIII veku. U crkvi se nalazi i najveći mozaik na kupoli Pandokratora. Još jedna od atrakcija ovog grada je stari most koji je obnavljan više puta u istoriji.

Metsovo – Epir

Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih Grčkih sireva i tradicionalne kuhinje, Metsovo je mesto za vas. Obiluje tradicionalnom kulturom, pa neretko možete videti stanovnike koji se kreću obučni u tradicionlanu grčku nošnju. Pored toga u grad je poznat po impozatnim vilama, za koje su zaslužni bogati stanovnici ovog mesta koji su svoje bogatstvo stekli u svetu pa su pravili zadužbine. Ukoliko svratite do Metsova probajte katoi vino, domaće salame i trahanas kisela testa za čorbe i supe.   

Zagorje (Zagorohoria) – Epir

Severozapadno od Janine put će vas odvesti u specifičan region Epira koji obuhvata 46 sela. Zbog siromaštva regiona, neplodnog zemljišta za vreme Otomanske vlasti muški stanovnici Zagorja su napuštali domovinu i odlazili u zapadnu Evropu kako bi postali uspešni trgovci. Veliki broj je uspešno ostvario cilj nakon čega se vratio u domvinu i doveo do prosperiteta ovih mesta.

Sela se razlikuju od istoka ka zapadu. Istočna sela su naseljavali Vlasi, koje su Nemci u toku drugog svetskog rata gotovo istrebili. Zapadni krajevi pokazaju značajni uticaj slovenskih naroda, srećom preživeli su rat i sada su jedna od najautetičnijih grčkih turističkih atrakcija.

Zagorje obiluje planinama, klisurama, šumama i pašnjacima. Rezervat je zaštitio životinje koje su bile na rubu istrebljena, pa danas možete sresti medvede, risove, vukove i velike ptice grabljivice.

Najpoznatija sela Zagorja regije su:

  • Megalo
  • Mikro
  • Papingo