Egejska Argosaronska Ostrva

Argosaronska Grupa Ostrva se Nalazi u Egejskom Moru

Argosaronska ostrva su uglavnom vulkanskog kamenitog porekla i zapravo su veoma različita od svih pejzaža u Grčkoj na koje smo navikli. Najsevernije ostrvo ove grupe ostrva je Salamina, koja je zapravo predgrađe Pireja, jer predstavlja ulaz u ovu ogromnu luku, pa pored samog ostrva neprestano prolaze brodovi koji pristižu u ovu najprometniju luku Grčke.

Argosaronski Zaliv
Argosaronski Zaliv

Ostrvo Egina je poznato po uzgoju pistaća i dom nekih od najpoznatijih grčkih hramova. Mali Angistri se tretira kao nastavak Egina ostrva i idealan je za letnji odmor. Tri najpoznatija južna ostrva ove grupe su Poros, Ydhra (nema automobila) i Spetces.

Blizina Atine i sama lepota ostrva Agro Saronske grupe egejskih ostrva ima veliki uticaj na popularnost ostrva pa je tako Egina postala predgrađe, vikend naselje Atine. Poros Hidra Ydhra i Speces su takođe veoma popularne destinacije leti ali imaju veći procenat stranih turista. Najbolja period da posetite ova ostrva je van sezone ili u toku nedelje kada broj domaćih turista nije veliki, a gradovi dobiju malo mirniji tempo. Hidra i Speces nisu lako dostupna, sam trasnport se ne odvija velkim brodovima več manjim kataramani, a sama ostrva su dosta ekskluzivnija i imaju manje turista.

Argosaronska Ostrva Hydra
Argosaronska Ostrva Hydra

Egina je jedna od najpopularnijih ostrva ove grupe, jer je i najbliža Atini 16 milja od Pireja. Ostrvo je dobilo ime prema nimfi koja je bila ćerka boga reka Asopisa u koju se sam Zevs zaljubio. Samo ostrvo je idealno za porodični odmor.

Agistri – ArgoSaronska Grupa Ostrva

Agistri Argosaronska Grupa Ostrva - Grčka
Agistri Argosaronska Grupa Ostrva – Grčka

Agistri se nalazi na samo 19 nautičkih milja od Pireja, azurna boja vode, borove đume i bujna vegetacija su fenomenalno utočište od ubrzanog života metropole kakva je Atina. Samo ostrvo ima oko 1000 stanovnika, a na ostrvu ima 3 velika naselja Milos, Skala, Limenaria.

Spetces – ArgoSaronska Grupa Ostrva

Spetces Argosaronska Grupa Ostrva - Grčka
Spetces Argosaronska Grupa Ostrva – Grčka

Spetces je ostrvo sa dugom pomorskom tradicijom, poznat je po značajnom doprinosu ratu za nezavisnost 1821. godine. Upravo tu je zastava revolucije podignuta 3. aprila 1821. godine. Ostrvo je sačuvalo svoju istorijsku jedinstvenost, pa na samom ostrvu ima mnogo interesantnih i karakterističnih kuća koje su bile domovi veilkih kapetana. Stara luka, Dapia, i fenomenalan provod su zaštitni znak Spetcesa.

Hidra – ArgoSaronska Grupa Ostrva

Hydra Argosaronska Grupa Ostrva - Grčka
Hydra Argosaronska Grupa Ostrva – Grčka

Ostrvo hidra ima oblik amfiteatra na padinama Argo Saronskog Zaliva, i jedna je od najromantičnijih ostrva u Grčkoj. Uske kaldrmisane ulice, kamene vile, trgovi, zabrana automobila i upotreba velikog broja magaraca kao sredstvo javnog prevoza su specifičnosti koje nudi ovo ostrvo.

Salamina – ArgoSaronska Grupa Ostrva

Salamina Argosaronska Grupa Ostrva - Grčka
Salamina Argosaronska Grupa Ostrva – Grčka

Prema mitu ostvo je dobilo ime od nimfe čerke Grčkog boga reka.

Poros – ArgoSaronska Grupa Ostrva

Poros Argosaronska Grupa Ostrva - Grčka
Poros Argosaronska Grupa Ostrva – Grčka

Obiluje savršenim pejzažima. Kristalno čiste plaže, bujna vegetacija, živopisan izgled kuća i prodavnica, široke kamene ulice su samo neke od karakteristika ovog mesta.

Metana – ArgoSaronska Grupa Ostrva

Metana Argosaronska Grupa Ostrva - Grčka
Metana Argosaronska Grupa Ostrva – Grčka

Poluostrvo Metana je vulkansko ostrvo a na svojoj površini ima dve strme vulkanse padine od kojih je i samo ostrvo nastalo. Ovakvo tlo pogoduje razvoju vegetacije i raznolikoj flori i fauni ostrva. 1870 je postao Banjski kompleks i postao je najpoznatija banja u grčkoj.