Dochiariou Manastir – Sveta Gora

Home » Grčke Regije » Makedonija » Halkidiki » Poluostrvo Atos » Atos » Dochiariou Manastir – Sveta Gora

Dochiariou Manastir

Dochiariou Manastir, smešten na veličanstvenoj planini Atos u Grčkoj, mesto je izvanredne elegancije i duhovnog značaja. Osnovan krajem 10. ili početkom 11. veka, manastir je posvećen arhangelima Mihailu i Gavrilu, a njegov patronatski dan se slavi 8. novembra (21. po gregorijanskom kalendaru).

Istorija Dochiariou Manastira

Dochiariou Manastir,  kroz bogatu istoriju, manastir Dochiariou  je prošao kroz različite transformacije i igrao važnu ulogu u duhovnom životu regiona. Krajem 15. veka, manastir je bio poznat kao pod pokroviteljstvom srpskog naroda, kako je zabeležio ruski hodočasnik Izaia. Ova istorijska veza doprinosi kulturnom i verskom nasleđu manastira.

1979.godine, manastir Dochiariou  je prošao značajne promene kada je postao cenobijski manastir. Starac Grigorios, koji je stigao iz Misolongija zajedno sa grupom od deset monaha, odigrao je ključnu ulogu u uspostavljanju cenobijskog načina života u manastiru. Ova promena ka cenobitizmu donela je osećaj zajedničkog života i deljenja duhovnosti među monasima.

Jedno od značajnih blaga smeštenih u manastiru je ikona Device poznata kao “Gorgoepikoos” ili “Ona koja brzo uslišava [molitve]”. Ova ikona ima veliki značaj za manastir i njegove vernike.

U hijerarhiji atonskih manastira, Dochiariou  zauzima deseto mesto. Njegova biblioteka je dom velike zbirke znanja, uključujući 545 rukopisa, od kojih je 62 napisano na pergamentu. Pored toga, biblioteka poseduje više od 5.000 štampanih knjiga, čineći je vrednim repozitorijumom istorijske i verske literature. Posvećenost čuvanju znanja je očigledna u manastiru kroz održavanje tako značajne kolekcije.

Sveta Gora (Poluostrvo Atos) - Slika Manastria Dochiariou. To je koenobijski manastir planine Atos osnovan u 10. veku, a katholikon je posvećen arhanđelima Mihailu i Gavrilu.
Sveta Gora (Poluostrvo Atos) – Slika Manastria Dochiariou. To je koenobijski manastir planine Atos osnovan u 10. veku, a katholikon je posvećen arhanđelima Mihailu i Gavrilu.

Relikvije i Blaga Dochiariou Manastira

Posetioci manastira Dochiariou  dočekuju se spektakularnom lepotom i idiličnom obalom na kojoj se nalazi. Putovanje počinje pogledom na trpezariju, kako staru tako i novu, a kulminira na najvišoj tački manastira, koju dominira visoki toranj koji privlači pažnju.

Katholikon, veličanstvena i visoka građevina, izgrađena je preko zidova stare crkve, odražavajući trajnu istoriju manastira. Izgrađen i ukrašen freskama sredinom 16. veka (1568. godine), Katholikon je svedočanstvo o umetničkoj i arhitektonskoj moći tog perioda. Značajne zidne slike u trpezariji potiču iz 1675. i 1700. godine, prikazujući umetničko nasleđe manastira. Exonarteks Katholikona sadrži izuzetne freske iz 18. veka, koje služe kao izvrsne replike umetničkih dela iz 14. veka koja se nalaze na drugim svetim mestima.

Biblioteka manastira je riznica znanja i istorije. Ponosno poseduje oko 900 rukopisa, u kojima se čuvaju značajni istorijski dokumenti i druga neprocenjiva dela. Aktivna zajednica monaha koji žive u manastiru Dochiariou  pažljivo brine o potrebama manastira, uključujući pružanje tople gostoprimstva hodočasnicima i naučnicima koji posete svetu zemlju.

Manastir Dochiariou  stoji kao svedočanstvo o trajnoj duhovnosti, arhitektonskom sjaju i posvećenosti čuvanju znanja u okviru monaških tradicija planine Atos. To je mesto mira i poštovanja, dobrodošlica onima koji traže utehu, inspiraciju i dublju povezanost sa božanskim.