Stylida Centralna Grčka – Phthiotis: Sveobuhvatni Turistički Vodič

Home » Grčke Regije » Centralna Grčka » Phthiotis (Focis) Centralna Grčka: Turistički Vodič od A do Š » Stylida Centralna Grčka – Phthiotis: Sveobuhvatni Turistički Vodič

Stylida Centralna Grčka – Phthiotis

Stylida, smeštena na predivnoj obali Egejskog mora, često prelazi ispod radara mnogih turista, a nudi neodoljivu kombinaciju prirodnih lepota i kulture. Ovde, zlatni pesak glavne plaže mami za opuštanje dok plavi tonovi mora pozivaju na plivanje. Idealno je za porodice koje traže miran beg, ali i za parove željne romantičnog ambijenta. Njegove ulice, trgovine i restorani garantuju da svaki posetilac otkrije nešto posebno.

Kratka Istorija Stylide

Stylida, kao deo Grčke, neodoljivo je prožeta bogatom istorijom koja seže unazad hiljadama godina. Dok precizno vreme njenog osnivanja ostaje obavijeno velom tajni, tragovi prošlih civilizacija svuda su prisutni.

Stylida - Phthiotis - Centralna Grčka
Stylida – Phthiotis – Centralna Grčka

U blizini Stylide možete pronaći nekoliko arheoloških lokaliteta koji svedoče o slojevitim epohama koje su oblikovale ovaj region. Jedan od najpoznatijih lokaliteta je svakako Elatospilios, pećina koja je korišćena tokom neolitskog perioda. Otkrića u pećini uključuju keramičke predmete i alate, koji pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno pre više od 5000 godina.

Stylida je, tokom vekova, bila pod različitim uticajima. Tokom antičkog perioda, bila je poznata kao trgovački centar, gde su se raskrsnice puteva susretale, donoseći trgovce iz različitih delova Grčke. Rimsko doba donelo je novu infrastrukturu, uključujući puteve i akvadukte, čiji su ostaci i dalje vidljivi.

Srednji vek doveo je sa sobom promene, sa različitim silama koje su vladale ovim područjem, uključujući Vizantiju, a kasnije i Osmanlijsko Carstvo. Tokom ovih perioda, Stylida je stekla mnoge svoje karakteristične građevine, uključujući crkve i džamije koje svedoče o kulturnoj raznolikosti i promenama koje su se odigrale kroz vekove.

Dolaskom modernog doba, nakon Grčke revolucije i oslobađanja od Osmanlija, Stylida je postepeno počela da se transformiše u mesto koje danas prepoznajemo. Procvat turizma u 20. veku doprineo je ekonomskom razvoju mesta, a istovremeno je očuvana autentičnost koja čini da Stylida zadrži svoj jedinstveni šarm.

Današnja Stylida je mešavina starog i novog. Dok šetate njenim ulicama, osećaćete dah istorije, ali ćete takođe biti svedoci modernog života i kulture. Ovo mesto nije samo destinacija za letovanje; to je kapija ka bogatoj prošlosti, koja čeka da bude otkrivena.

Osnovne turističke odlike Stylide

Stylida, s obalom koja se graciozno proteže duž Egejskog mora, nudi niz prelepih plaža i dinamičnu gastronomsku scenu, uz bogat noćni život za one željne zabave.

Karakteristike Glavne Plaže

Glavna plaža Stylide predstavlja idealno mesto za dnevno opuštanje. Ova peščana plaža, s postepenim ulaskom u more, idealna je za porodice sa decom. Na samoj plaži postoji nekoliko barova gde možete naručiti osveženja i uživati u senci suncobrana.

Top Plaže u Bližoj Okolini Stylide:

 • Plaža Agios Konstantinos: Ova šljunkovita plaža nudi čiste vode i impresivne poglede. Postoji nekoliko taverni u blizini gde prosečna cena kafe iznosi oko 3€, obroka oko 10€, piva 4€ i gaziranih sokova oko 2.5€.
 • Plaža Lichada: Peščana plaža sa kristalno čistom vodom. Restorani na plaži nude svežu morsku hranu, a cene su slične onima na plaži Agios Konstantinos.

Gastronomska Ponuda Stylide:

Stylida se ponosi svojim restoranima koji nude tradicionalnu grčku kuhinju.

 • Taverna “Aegean Breeze”: Prosečna cena obroka: 12€, pivo: 3.5€, sokovi: 2.5€
 • Restoran “Nostimo”: Specijaliteti domaće kuhinje. Prosečna cena obroka: 10€, pivo: 3€, sokovi: 2.5€.

Noćni život u Stylidi:

Iako Stylida nije poznata po burnom noćnom životu, postoje neki klubovi koji garantuju dobru zabavu.

 • Klub “Egej Nights”: Popularno mesto među mlađom populacijom.
 • Bar “Sunset Lounge”: Idealno mesto za koktele uz zalazak sunca.

Klimatske Karakteristike:

Tokom letnjih meseci, Stylida uživa u prosečnim temperaturama od oko 30°C. Temperatura vode varira između 24°C i 27°C, što je idealno za kupanje.

Smeštaj:

U ponudi Stylide nalazi se širok spektar smeštajnih kapaciteta, od jednostavnih soba do luksuznih vila. Prosečna cena za jeftiniji smeštaj u letnjim mesecima kreće se oko 30€ po noći, dok luksuzniji smeštaj može koštati i preko 150€ po noći.

Stylida je destinacija koja pruža mnoge mogućnosti – od dnevnog opuštanja na plaži, preko gastronomskih uživanja, do noćne zabave. Bez obzira na vaše preferencije, ovde ćete sigurno pronaći nešto što će vam se dopasti.

Mapa Mesta Stylida – Centralna Grčka

Kakva je gradska plaža Stylide

Gradska plaža Stylide pruža savršenu kombinaciju prirodnih lepota i udobnosti urbanog okruženja. Ova plaža je centar dnevnih aktivnosti mnogih posetilaca i stanovnika, nudeći ne samo kristalno čisto more, već i raznovrsne sadržaje koji će upotpuniti vaš boravak.

Karakteristike Plaže:

Podloga plaže je uglavnom peščana, sa sitnim zlatnim peskom koji se prijatno oseća pod nogama. U pojedinim delovima možete pronaći sitni šljunak, što doprinosi raznolikosti obale.

Vegetacija oko plaže je tipična za mediteransku klimu. Možete uočiti nisku makiju i razne biljne vrste koje cvetaju tokom leta, dajući svež i mirisan povetarac. Međutim, ono što posebno oduševljava posetioce su redovi drveća koji pružaju prirodnu hladovinu, idealnu za one koji žele da izbegnu direktno sunce tokom najtoplijeg dela dana.

U letnjim mesecima, prosečna temperatura vode na plaži se kreće oko 25°C, dok atmosferska temperatura varira između 28°C i 32°C. Ovo čini uslove savršenim za sunčanje i kupanje.

Top Restorani na Gradskoj Plaži:

 • “Thalassa Delight”: Nalazi se direktno na obali, pružajući izvanredan pogled na more. Prosečna cena piva je 4€, vina 5€ za čašu, kafa 3€, dok se obroci kreću od 8€ do 15€.
 • “Egejski Biser”: Ovo mesto je poznato po svežoj ribi i morskim specijalitetima. Cena piva je 3.5€, vina 5.5€ za čašu, kafa 2.8€, a obroci se kreću od 10€ do 20€.
 • “Sirena Taverna”: U prijatnom ambijentu, možete uživati u tradicionalnim grčkim jelima. Pivo košta 4€, vino 6€ za čašu, kafa 3€, dok su obroci između 9€ i 18€.

Ova plaža predstavlja idealnu destinaciju za sve generacije – od porodica sa decom koja traže sigurno mesto za igru, preko mladih parova željnih romantičnih trenutaka, pa sve do starijih osoba koje žele da se opuste i uživaju u miru i tišini uz zvuke talasa.

Top 6 Najboljih Plaža koje se nalaze nedaleko od Stylide

Ako ste već upoznali sve čari gradske plaže Stylide, vreme je da istražite neke od najlepših obližnjih plaža. Evo liste šest plaža koje definitivno ne smete propustiti:

Plaža Agios Konstantinos

 • Udaljenost: 15 km od Stylide
 • Autobuski prevoz: Prosečno 5€ u jednom pravcu
 • Karakteristike: Šljunkovita plaža s postepenim ulaskom u more, idealna za decu.
 • Sadržaji: Brojni beach barovi i restorani. Prosečna cena kafe: 3€, pivo: 4€, sendvič: 6€.

Plaža Lichada

 • Udaljenost: 25 km od Stylide
 • Autobuski prevoz: 8€ u jednom pravcu
 • Karakteristike: Duga peščana plaža, plitka voda, odlična za porodice sa decom.
 • Sadržaji: Nekoliko restorana s domaćim specijalitetima. Kafa: 3€, pivo: 3.5€, sendvič: 7€.

Plaža Kamena Vourla

 • Udaljenost: 35 km od Stylide
 • Autobuski prevoz: 9€ u jednom pravcu
 • Karakteristike: Mešavina peska i šljunka, s kristalno čistom vodom.
 • Sadržaji: Beach barovi i restorani. Kafa: 3.2€, pivo: 4.2€, sendvič: 6.5€.

Plaža Neraida

 • Udaljenost: 20 km od Stylide
 • Autobuski prevoz: 6€ u jednom pravcu
 • Karakteristike: Peščana plaža s tirkiznom vodom.
 • Sadržaji: Nekoliko beach barova. Kafa: 2.8€, pivo: 3.8€, sendvič: 5€.

Plaža Asproneri

 • Udaljenost: 28 km od Stylide
 • Autobuski prevoz: 8.5€ u jednom pravcu
 • Karakteristike: Šljunkovita, s dubljom vodom, više pogodna za plivače nego za malu decu.
 • Sadržaji: Manji broj beach barova. Kafa: 3€, pivo: 4€, sendvič: 6€.

Plaža Skaloma

 • Udaljenost: 22 km od Stylide
 • Autobuski prevoz: 7€ u jednom pravcu
 • Karakteristike: Mirna peščana plaža, idealna za opuštanje.
 • Sadržaji: Restorani s morskim specijalitetima. Kafa: 3.2€, pivo: 4.5€, sendvič: 7.5€.

Svaka od ovih plaža pruža jedinstveno iskustvo i ambijent, pa prema svojim preferencijama možete izabrati onu koja vam najviše odgovara. Bez obzira na vaš izbor, sigurni smo da ćete uživati u lepotama obale blizu Stylide.

Šta da radite u Stylidi

Stylida, sa svojih oko 6,000 stanovnika, predstavlja idiličnu destinaciju koja kombinuje šarm malog grada s raznim mogućnostima za turiste različitih profila.

Tržište i marketi u Stylidi:

U pogledu svakodnevnih potreba, turisti u Stylidi se neće razočarati. Grad nudi dobar izbor marketa, što olakšava svakodnevnu kupovinu. Poznati brendovi kao što su “Lidl” i “AB Vasilopoulos” imaju svoje filijale ovde, zajedno s lokalnim marketima koji nude sveže proizvode, tradicionalne grčke specijalitete i suvenire.

Letovanje za mlade:

Ako ste mladi i tražite dinamičan noćni život, Stylida možda neće biti prva opcija. Nema mnogo diskoteka i barova na plaži koji prave velike žurke. Veći gradovi u blizini mogu biti bolji izbor za one koji traže konstantne noćne izlaske.

Porodično letovanje:

Za porodice, Stylida je idealna. Njen mirni ambijent, prijateljski stanovnici i razne plaže čine je savršenim mestom za porodice koje traže kvalitetno vreme zajedno. Dodatne aktivnosti uključuju obilaske istorijskih mesta, šetnje pored mora i degustaciju tradicionalne grčke kuhinje u lokalnim tavernama. Bezbednost je takođe visoka, pa roditelji mogu biti sigurni dok se njihova deca igraju na plaži ili istražuju okolinu.

Letovanje za mlade parove:

Za mlade parove koji traže romantičnu atmosferu, Stylida je takođe odličan izbor. Iako ne nudi uzbudljiv noćni život, parovi mogu uživati u romantičnim šetnjama pored mora, večerama uz sveće na plaži i posetama obližnjim istorijskim mestima. Takođe, postoji i niz smeštajnih opcija koje nude privatne vile s bazenima, idealne za parove koji traže malo privatnosti.

U zaključku, Stylida je destinacija koja može zadovoljiti potrebe različitih turista. Ako tražite mirno mesto sa bogatom kulturom, prelepim pejzažima i ukusnom hranom, ovo je mesto za vas. Ako, s druge strane, želite mesto s intenzivnim noćnim životom, možda će vam biti bolje da pogledate neke veće gradove u Grčkoj.

Top 6 Najpopularnijih gradova i sela u blizini Stylide

Lamia

 • Udaljenost od Stylide: Oko 35 km.
 • Vreme putovanja: Približno 40 minuta kolima, 50 minuta autobusom.
 • Cena prevoza autobusom: Oko 5-7€.
 • Karakteristike: Lamia je glavni grad oblasti Fthiotida i kombinuje urbanu atmosferu sa istorijskim čarima. Pohvaljuje se srednjovekovnim zamkom, muzejima i živopisnim trgovima idealnim za kafu i šetnju.

Makrakomi

 • Udaljenost od Stylide: Oko 25 km.
 • Vreme putovanja: Otprilike 30 minuta kolima, 40 minuta autobusom.
 • Cena prevoza autobusom: 4-6€.
 • Karakteristike: Ovo malo mesto nudi autentični osećaj tradicionalnog grčkog života. Posećivanje lokalnih taverni i crkava pruža doživljaj prave Grčke.

Atalanti

 • Udaljenost od Stylide: Oko 45 km.
 • Vreme putovanja: Približno 50 minuta kolima, 1 sat autobusom.
 • Cena prevoza autobusom: Oko 6-8€.
 • Karakteristike: Poznat po arheološkim nalazištima, Atalanti nudi posetioce jedinstvenim pogledima na drevnu Grčku. Obavezno posetite lokalni arheološki muzej.

Karavomilos

 • Udaljenost od Stylide: Oko 12 km.
 • Vreme putovanja: Otprilike 15 minuta kolima, 20 minuta autobusom.
 • Cena prevoza autobusom: 3-4€.
 • Karakteristike: Ovo slikovito selo poznato je po svojim tradicionalnim kamenim kućama i prirodnim lepotama koje okružuju selo.

Agios Konstantinos

 • Udaljenost od Stylide: Oko 55 km.
 • Vreme putovanja: Oko 1 sat kolima, 1 sat i 15 minuta autobusom.
 • Cena prevoza autobusom: Oko 7-9€.
 • Karakteristike: Ovo primorsko mesto je popularna luka za one koji se upućuju na Sporade. Pored toga, ima prelepe plaže i brojne riblje taverne.

Spercheiada

 • Udaljenost od Stylide: Oko 20 km.
 • Vreme putovanja: Otprilike 25 minuta kolima, 35 minuta autobusom.
 • Cena prevoza autobusom: 4-5€.
 • Karakteristike: Spercheiada je poznata po svojim zemljanim putevima koji vode kroz zelene pejzaže, pružajući posetiocima mirno utočište daleko od gužve gradova.

Svaki od ovih mesta nudi jedinstven doživljaj, bilo da ste zainteresovani za istoriju, prirodne lepote ili tradicionalni grčki život.

Gde je Stylida Lociran Geografski

Stylida je smeštena na istočnoj obali kopnenog dela Grčke, u regionu Središnja Grčka, preciznije u oblasti Fthiotida. Leži uz obalu Malijačkog zaliva, deo Egejskog mora koji pruža prelepe poglede na kristalno čiste vode i obližnje planine.

Geografski položaj Stylide omogućava jedinstvenu kombinaciju planinske i morske klime, čineći je atraktivnom destinacijom tokom cele godine. Osim prelepog mora, okružena je i niskim planinama, što je čini idealnim mestom za ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

U blizini Stylide, na zapadu, pruža se veličanstveni planinski lanac Parnassos, koji je domaćin popularnom skijaškom centru tokom zime. Na jugu, možete istražiti planine Othrys, dok na severu možete pronaći ravnice koje vode do reke Spercheios, koja protiče kroz ovaj region.

Pored prirodnih lepota, blizina Stylide krije i neka arheološka nalazišta. Jedno od najpoznatijih je drevni grad Thermopylae, poznat po čuvenoj bici koja se odigrala između Grka i Persijanaca. Ovo mesto danas nudi muzej i spomenik posvećen Leonidi i njegovim hrabrim ratnicima.

Osim Thermopylae, oblast Fthiotida bogata je brojnim manastirima, crkvama i arheološkim lokalitetima koji svedoče o bogatoj istoriji i kulturi ovog regiona.

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Stylida je postala tačka spajanja različitih kultura tokom vekova, a blizina mora i planina čini je savršenom za sve one koji žele da kombinuju opuštanje na plaži sa istraživanjem prirodnih i istorijskih čuda ovog dela Grčke.

Kako da Stignete do Stylide Automobilom ili Autobusom

Od Soluna do Stylide:

Automobilom:

Putovanje od Soluna do Stylide automobilom traje oko 3 do 4 sata, u zavisnosti od uslova na putu. Treba da krenete na autoputu E90/A1 u pravcu juga i pratite znakove za Lamia. Nakon što stignete do Lamije, sledite putokaze za Stylidu. Put je dobro obeležen i veoma pitoreskan, prolazi kroz prelepe pejzaže i obalne regije.

Autobusom:

Autobuske linije redovno saobraćaju iz Soluna do Stylide. Cena autobuske karte obično varira od 15€ do 20€ u zavisnosti od vremena putovanja i klase autobusa. Vreme putovanja je oko 4 do 5 sati. Takođe, možete koristiti šatl prevoz od Aerodroma Solun do Stylide, koji košta oko 25€ do 30€, sa vremenom putovanja od oko 5 do 6 sati.

Od Atine do Stylide:

Automobilom:

Putovanje od Atine do Stylide automobilom traje oko 2 do 3 sata. Pratite put E65/A1 prema severu i pratite znakove za Lamia. Nakon što stignete do Lamije, pratite putokaze za Stylidu.

Autobusom:

Autobusi iz Atine do Stylide takođe su česti. Cena karte je obično između 20€ do 25€, a vreme putovanja je oko 3 do 4 sata. Možete koristiti i šatl prevoz od Aerodroma Atina do Stylide, koji košta oko 30€ do 35€, sa vremenom putovanja od oko 4 do 5 sati.

Važno je napomenuti da cene i vreme putovanja mogu varirati u zavisnosti od sezonskog faktora i dostupnosti prevoznih opcija. Pre putovanja uvek je preporučljivo proveriti aktuelne informacije o redovima vožnje i cenama kako biste se dobro pripremili za svoj put.

Prosečna Min. i Max. Mesečna Temperatura u Stylidi

 1. Januar: Min. 6°C, Max. 12°C
 2. Februar: Min. 7°C, Max. 13°C
 3. Mart: Min. 8°C, Max. 15°C
 4. April: Min. 11°C, Max. 19°C
 5. Maj: Min. 14°C, Max. 23°C
 6. Jun: Min. 18°C, Max. 29°C
 7. Jul: Min. 21°C, Max. 33°C
 8. Avgust: Min. 21°C, Max. 33°C
 9. Septembar: Min. 18°C, Max. 28°C
 10. Oktobar: Min. 15°C, Max. 23°C
 11. Novembar: Min. 11°C, Max. 17°C
 12. Decembar: Min. 8°C, Max. 13°C

Prosečna Min. i Max. Mesečna Temperatura Vode u Stylidi

 1. Januar: Min. 14°C, Max. 16°C
 2. Februar: Min. 14°C, Max. 15°C
 3. Mart: Min. 14°C, Max. 15°C
 4. April: Min. 15°C, Max. 16°C
 5. Maj: Min. 17°C, Max. 19°C
 6. Jun: Min. 21°C, Max. 24°C
 7. Jul: Min. 24°C, Max. 27°C
 8. Avgust: Min. 24°C, Max. 27°C
 9. Septembar: Min. 22°C, Max. 25°C
 10. Oktobar: Min. 19°C, Max. 22°C
 11. Novembar: Min. 16°C, Max. 18°C
 12. Decembar: Min. 15°C, Max. 16°C

Ovi podaci vam mogu pomoći da planirate svoje putovanje u Stylidu u skladu sa željenim temperaturnim uslovima kako biste što bolje uživali u plažama i ostalim aktivnostima tokom različitih meseci tokom godine.